KENT SOKAKLARI GECELERi ISI YAYIYOR

Hepimiz sıcak yaz gecelerinde kendimizi evlerin dışına atarız. Gerekçesi çok basittir. Serinlemek. Bu bazen deniz kenarıdır, bazen bir nehir kenarı veya bazen de park bahçedir. Çünkü sıraladığımız yerlerde gece ısı değişimleri fazladır. Yani buralarda hava serinlemiştir. Evimiz ve evimizin balkonu ise sanki gündüz gibi sıcaktır. Oralarda pişeriz. Hatta sokaklar bile sanki sıcakları yüzümüze doğru üfler. Ama evlerin içleri daha serin olması gerekir. Babaannemizin evi hep serin olurdu. Acaba neden diye hiç düşündük mü?
National Geographic Türkiye dergisinin Mayıs 2011 sayısını alanların dikkatini 58nci sayfadaki iki fotoğraf mutlaka çekmiştir. Belçika’daki Antwerp kentinin gündüz hava fotoğrafı ve gece vakti havadan alınan termogram fotoğrafları yan yana verilmiştir. Aaron Britt’in, Belçike Isı Araştırması isimli haberini burada kısaca özetlersek: “Geçtiğimiz kış Antwerp, Belçika üstünden yapılan gece uçuşunun amacı, kimin uslu, kimin yaramaz olduğunu görmekti. Ama değerlendirilenler uykudaki çocuklar değil, çocukların içinde uyuduğu binalardı. Çünkü 2009 yılında Antwerp ve diğer 20 Flaman belediyesi, kentlerde çatılardan ne kadar ısı kaybı olduğunu havadan gösteren termografik bir görüntü oluşturulması için Eurosense isimli coğrafi bilgi şirketini tutmuştu. Gece havadan alınan termogram görüntüsünde en kötü durumdaki binalar ve sokaklar kıpkırmızı parlıyor. Daha yeni ve sürdürülebilirlik ilkesine daha uygun –genelde sprey köpük ve taş yünü (cam yünü) gibi malzemelerle yalıtılmış- binalar ise serin bir mavi veya yeşil. Sokaklar ve yalıtımı kötü binalar geceleri ısı kaybediyor ve kırmızı görünüyor. Bitki örtüsü ve iyi yalıtılmış yapılar ise mavi veya yeşil renkli.”
Resimlerde de görüleceği gibi, özellikle sokaklar, gündüz emdikleri güneş enerjisini gece geriye verdikleri için, ısınmaya ve dolayısıyla ekolojik dengenin bozulmasına büyük etkisi vardır. Cadde ve sokaklarda kullanılan asfalt, güneşten aldığı enerjiyi içine hapseder.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Enerji üretiminde değişim ve Kooperatifler

TÜRKİYE'DE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN İLK ADIMLARI

2009 Sakarya Ünivesitesi Kadın Sempozyumu Bildirisi